• Zelfbouwkavels in hartje Zaandam

  Realiseer jouw droomhuis

 • Zelfbouwkavels in hartje Zaandam

  Alles om de hoek

 • Zelfbouwkavels in hartje Zaandam

  Duurzaam zelfbouwen

 • Zelfbouwkavels in hartje Zaandam

  Tussen stad en land

Zelfbouwen

Zelfbouwen

Wonen in een huis dat helemaal naar eigen wens is ontworpen. Bij De Zaanse Eilanden is het mogelijk. Bij zelfbouw ben jij de opdrachtgever en heb je alle vrijheid om, binnen gestelde randvoorwaarden, jouw eigen woning te realiseren. Je bepaalt zelf de grootte van de woning, hoe de voorgevel eruitziet, waar de keuken komt. Zelfbouw is leuk en uitdagend, maar het vergt wel de nodige tijd. En op momenten kan het knap ingewikkeld zijn, dus laat je daarin goed adviseren en ondersteunen.

Lijkt zelfbouw je wat? Dan leggen we je graag uit hoe het werkt aan de hand van 10 stappen. In twee andere filmpjes vertellen toekomstige bewoners van het eerste eiland Zaanse Eiland over zelfbouw en hun eigen Zaanse droomhuis.

Handboek zelfbouwen

Het zelf ontwerpen en/of bouwen van je eigen droom huis is een unieke en uitdagende kans. Download hier het handboek voor zelfbouwen om meer duidelijk te krijgen in het proces van zelfbouwen.

Architectuur

Je bouwt een Zaans huis. Het bekende archetype – met zijn witte lijstenwerk en typische uitbreidingen – vormt de inspiratiebron. Het is een huis met een pannenkap en in de kleuren van de Zaanse kleurenwaaiers. Alle voorschriften die gelden voor de ontwerpen staan op een rij in het kavelpaspoort, dat binnenkort op deze website beschikbaar is.

Download hier de Zaanse kleurenwaaier als pdf of de bijbehorende uitleg.

Inspiratie

Architecten uit Zaanstad en omgeving zijn vrijblijvend gevraagd een schetsontwerp te maken voor een kavel op De Zaanse Eilanden. Deze ontwerpen vormen inspiratie voor de zelfbouwers. Je krijgt een gevoel wat er mogelijk is en wat de sfeer hier straks kan worden. Bekijk hier alle schetsontwerpen.

Zelfbouwen

19 bouwkavels

De gemeente Zaanstad verkoopt op Eiland 2 in totaal 19 kavels aan zelfbouwers. Samen maken de nieuwe bewoners een stukje Zaanse polder tot een fijne plek om te wonen. Een sfeervol buurtje met een eigentijds Zaans gevoel. Je woont omringd door water in een huis dat je zelf bouwt of laat bouwen. Die keus is aan jou!

Op de 19 kavels kunnen vrijstaande, twee-onder-een-kap en geschakelde woningen worden gebouwd, variërend in kaveloppervlakte en bebouwingscontour. Op de koppen van het eiland komen ruime hoekkavels met de mogelijkheid om een bijzondere vrijstaande woning te bouwen. Alle kavels bieden de mogelijkheid van een eigen aanlegsteiger!

Fasering kavelkaart DZEDe kavels zijn 24 meter diep en variëren van 144 tot 464 m2. Anders dan op het eerste eiland is de verkaveling op het tweede eiland voorafgaand vastgesteld. Er is dus geen sprake meer van variërende kavelbreedtes. Bekijk voor de exacte ligging, vorm en oriëntatie van de kavels de tekening van het uitgeefbaar gebied. Je kunt ook het inrichtingsplan voor de openbare ruimte bekijken.

In 3 fases

De kavels worden in drie fases bebouwd, in een vooraf opgestelde volgorde. Dit heeft te maken met de ontwikkeling van het gebied en de bouwlogistiek. De ruimte op het eiland is beperkt en om de onderlinge overlast zoveel mogelijk te beperken, is het niet mogelijk om het bouwverkeer van alle kavels tegelijk op het eiland toe te laten. De tijd tussen de drie bouwfases is circa 3 maanden. Bekijk hier het overzicht van de verschillende fases.

Kavelpaspoort en beeldkwaliteitsplan

De spelregels voor het bebouwen van een kavel zijn vastgelegd in een zogenaamd kavelpaspoort. Download hier het kavelpaspoort. Het kavelpaspoort voor Eiland 2 is gebaseerd op het eerdere kavelpaspoort van Eiland 1 en aangepast waar nodig. Open hier het beeldkwaliteitsplan en bestemmingsplan.

Prijs

De prijs per vierkante meter voor een kavel op het tweede eiland wordt bepaald door de ligging van de kavel en de oriëntatie. Tussen de kavels aan de oost- en westkant en tussen de hoek- en tussenkavels is een differentiatie aangebracht. De prijs voor een kavel aan de oostkant ligt op € 750 per m2. De prijs voor een kavel aan de westkant ligt op € 800 per m2. De hoekkavels liggen tussen de € 800 en € 850 per m2 en zijn afhankelijk van de ligging. Bekijk hier het kaveloverzicht.

Reken­voorbeeld

Om een indicatie te geven van het budget wat je nodig hebt om een huis op Eiland 2 te realiseren, hebben we een aantal indicatieve rekenvoorbeelden opgesteld. De rekenvoorbeelden gaan uit van geschatte stichtingskosten van ca. €1.650,- per m2 woning. De stichtingskosten zijn opgebouwd uit de bouwkosten plus bijkomende kosten, zoals voor de architect, vergunningen, enz. In de stichtingskosten zijn we bovendien uitgegaan van de extra duurzaamheids- maatregelen die nodig zijn om een EPC = 0 te behalen.

Download hier de indicatieve rekenvoorbeelden voor Eiland 2.